Έκτορας Κυριάκου

Έκτορας Κυριάκου

Ο Έκτορας Κυριάκου γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Καβούσι Λασιθίου στην Κρήτη. Η ενασχόλησή του με την μουσική άρχισε από μικρή ηλικία με κλασικές σπουδές και ως βασικό του όργανο το βιολί. Το 2001 μετακομίζει στην Αθήνα για σπουδές (πτυχίο και μεταπτυχιακό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και αρχίζει την μελέτη της κρητικής παραδοσιακής μουσικής με κύριο όργανο το κρητικό λαούτο. Δάσκαλοι και εμπνευστές του υπήρξαν πολλοί ξεχωρίζοντας τους Ψαρογιώργη, Μιχάλη Σταυρακάκη, Βαγγέλη Βαρδάκη, Αχιλλέα Περσίδη με τους οποίους υπήρξε στην συνέχεια κατά καιρούς και συνεργάτης.

Το 2006 γίνεται μέλος του μουσικού σχήματος ‘Γιάλα’ όπου μαζί του εμφανίζεται μέχρι και σήμερα σε μαγαζιά, μουσικές σκηνές και φεστιβάλ ανα την Ελλάδα και το 2012 πραγματοποιείται η πρώτη του συνθετική προσπάθεια με αφορμή την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου του σχήματος όπου περιέχονται και δικά του τραγούδια. Σαν μουσικός έχει συμμετοχές σε πολλές μουσικές παραγωγές και έχει εμφανιστεί με αρκετούς τραγουδιστές και δημιουργούς της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής σκηνής και από το 2008 είναι σχεδόν μόνιμο μέλος του θεατρικού θιάσου Ηλία Καρελά.

Τέλη του 2013 κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο ‘Του Έρωτα και της Μοναξιάς’ όπου περιέχονται κυρίως δικές του συνθέσεις έχοντας ως σημείο αναφοράς την κρητική παραδοσιακή μουσική. Με αφορμή τον δίσκο αυτό, πραγματοποιεί με τους συνεργάτες του επιλεγμένες εμφανίσεις σε χώρους και μουσικές σκηνές.